Kategorier
Planetringen Barnehage

På tide å kutte ut bleiene?

Av Maren Eriksen

Det er en stor milepæl både for barn og voksne når bleien skal kuttes ut og barnet skal lære seg å gå på potte eller do. Her er tegnene på at barnet ditt er klart til bleieslutt, og fremgangsmåten for å lykkes.

Sist oppdatert: 9. juli 2020 

Det fins ikke noen fasitsvar på når barn er klare for bleieslutt, men rent fysisk begynner ferdighetene å falle på plass mellom halvannet- og toårsalderen. Mange venter likevel et halvt eller ett år til, for det er først i 2 ½-årsalderen at barnet får god blærekontroll. Noen barn er ikke motivert til å slutte, og da kan det trekke ut vel forbi treårsdagen, og noen ganger til fireårsalderen. Mye avhenger også av at foreldrene klarer å gjøre pottetreningen spennende og lystbetont.

Når slutter barn med bleie?
– Det er sjelden vi ser at barn har sluttet med bleie når vi møter dem på toårskontrollen. Barna er da rundt 2 år og 3 måneder, og foreldrene snakker gjerne om at de snart tenker å begynne pottetreningen, sier Helle Gustavsen, helsesøster i Lier kommune.

Hennes inntrykk er at foreldre er ganske avslappet til bleieslutt.

– Barn sluttet med bleie tidligere før. Nå er en del tre år før de slutter med bleie, og enkelte er også fire år. Det er ingenting i veien for å slutte med bleie før 2 til 2 1/2-årsalderen, og mange lykkes hvis de går inn for bleieslutt tidligere. Men det er noe større sjanse for tilbakefall for de minste, sier Gustavsen.

Noen fireåringer som ikke har sluttet med bleie ennå, eller som bruker bleie om natten, kan nok oppleve det som litt flaut.

– Eldre barn tar nok mer initiativ til bleieslutten selv. Vi ser at noen er lei seg når de kommer på fireårskontrollen og ikke er tørre ennå, sier hun.

Les også: Spedbarn tidlig klare for pottetrening

Se på punktene under, og gjør deg opp en vurdering om du tror ditt barn er klart til å prøve. Å begynne før barnet er klart betyr ikke nødvendigvis at barnet blir tørt tidligere, men kan like gjerne bety at prosessen mot tørrhet varer lenger. Det er heller ikke lurt å vente for lenge.

TEGN PÅ AT BARNET ER KLART TIL POTTETRENING:

Du trenger ikke å ha huket av alle punktene under før du starter pottetreningen.  Hvis din generelle oppfatning er at barnet er klart, så kan dere forsøke.

  • Barnet kan gå og løpe stødig
  • Har rimelig fast bæsj til relativt forutsigbare tidspunkt
  • Kan ha tørre bleier etter tre-fire timer (tyder på god blærekontroll)
  • Tisser ganske mye på en gang (ikke småtissing hele tiden)
  • Kan sitte stille i to til fem minutter av gangen
  • Kan trekke buksa ned selv
  • Misliker følelsen av våt eller skitten bleie
  • Viser interesse for å sitte på potte eller doring, eller syns det er spennende å se andre sitte på do
  • Syns det er stas å ha på underbukse
  • Barnet viser tydelig fysisk eller verbalt når det bæsjer (sitter på huk, lager lyd eller sier ifra)
  • Ønsker å bli mer selvstendig (”klare sjøl!”)
  • Tydelig mestringsfølelse eller stolthet over det barnet har oppnådd
  • Stritter ikke imot forsøkene dine til å sette det på potte eller do
  • Er inne i en fase hvor dere jobber sammen mot et mål, ikke mot hverandre
  • Kan følge enkle instruksjoner (for eksempel: Gå og hent leken)
  • Forstår verdien av å plassere ting der de hører hjemme
  • Har ord eller lyder for tiss og Den viktigste forutsetningen er likevel at barnet lærer å tolke kroppens signaler i forkant. At det kjenner at det må tisse eller bæsje, og klarer å si ifra. Dette kommer ofte gradvis og trenes opp. Først sier barnet ifra at det har skjedd, så mens det skjer, så like før (men ofte ikke lenge nok til at dere rekker fram til toalettet) og så i så god tid at det er mulig å holde seg til det kommer fram til toalettet.Jenter er ofte tørre tidligere enn gutter på samme alder. Les også: Når bør barnet klare seg på do alene?
  • Slik avvenner du bleien
  • Mange synes våren og sommeren er gunstige tidspunkt for bleieslutt fordi barnet har færre klær på seg, blir ikke like kald når uhell skjer og det er mulig å løpe rundt naken iblant. Å prøve seg uten bleie er lurt, fordi barnet da lærer å sette sammen følelsen av å være tissetrengt og at tisset renner ut. Hvis barnet har en truse på kjennes det også vått og ubehagelig i etterkant, og det kan gi et insentiv til etter hvert å si ifra på forhånd. Noen velger også å bruke tynne bleier eller bleier som kjennes ubehagelige for å oppnå denne effekten, men det enkleste og beste er å la barnet gå uten.Do eller potte? Virker toalettet skummelt, kan det være greit å gå via potten.Sett potten på badet i god tid før dere begynner, sånn at barnet er vant med å se den, og gjerne har prøvesittet den noen ganger. Legg gjerne noen bøker ved siden av for å oppmuntre barnet til å sitte der. Bøker om å gå på potte er ekstra bonus å ha her. Ikke tving barnet til å sitte uten bleie på de første gangene.Les om Gunnhild som pottetrente babyenRos og positiv stemning er avgjørende for en god prosess og et godt resultat. Skryt og ros, og premiér gjerne forsøkene med klistremerker. Men ikke overdriv.Dersom barnet nekter å sitte på potten, og heller ikke vil sitte på do, er det signaler om at barnet ikke er klart. Da kan du ta bort potten, eller i hvert fall kutte ut presset i noen uker, før du prøver igjen.Mange ønsker at barnet skal være tørt til det begynner på stor avdeling i barnehagen, men pass på at det ikke skjer mange store endringer i barnets liv på samme tid. Barnet skal få kjenne på den gode mestringsfølelsen for én ting av gangen. Å bytte til stor avdeling er en stor endring som barnet må få tid til å mestre. Så kutt bleien ut i sommerferien (eller gjerne litt før) eller vent til høsten når ting har roet seg. Det samme gjelder om barnet skal få søsken, flytte eller andre store endringer er i gang. Husk at barnet er i ferd med å bygge opp sin identitet og selvfølelse, og tar det minst like tungt som deg når det mislykkes i sine forsøk.Les også: Bleieslutt på en helg
  • Riktig utstyr
    Fine truser er for mange et viktig ledd. Barna føler seg store, og det er kanskje litt ekstra stas med favorittfiguren på trusa. Noen mener at det er bedre med truser enn boksershortser, fordi barna er vant med noe som sitter tett på huden.Noen setter barna rett på do på samme måte som oss voksne, men mange går veien om potte og/eller doring. Noen barn syns det er skummet med toalettet fordi de ikke rekker ned, fordi de er redde for å falle oppi eller forsvinne hvis noen trekker ned. Da kan potte være et greit mellomledd. Pass på å ikke latterliggjøre barnets frykt.Det finnes mange typer potte, og noen er formet som en stol med støtte i ryggen. Det viktigste er at dere finner en som barnet syns er greit å sitte på.Doring eller toalettsete kan være greit fordi barnet kan sitte avslappet på do uten å være redd for å falle nedi eller bruke mye energi på å holde seg sittende (eller at foreldrene holder barnet). Også her fins det ulike varianter, myke, harde, med oppbygging foran og uten. Finn en barnet syns er greit å sitte på. Når barnet sitter på en doring kan det føles litt langt ned til gulvet. Mange synes da det er greit med en krakk til å ha føttene på.Hvis barnet er redd for trekke ned, så ikke tving det til å være med på den biten av prosessen i begynnelsen.Nesten vel så viktig som riktig utstyr i form av potte eller doring, er barnets klær. Det er også her argumentet for avvenning på vår/sommer kommer til sin rett. For lette, ledige klær som er enkle for barnet å få av, er en god hjelp i bleiesluttprosessen. Når barnet er tissetrengt er en joggebukse mye enklere å få av seg enn en snekkerbukse. Vær også obs på at lange kjoler kan havne nedi do når barnet prøver selv. Husk å informere barnehagen om bleiesluttprosessen, sånn at de også får fulgt opp.Yttertøy som regntøy og dress kan ta tid å få av når barnet sier det må på do, og uhell må påregnes i begynnelsen. Noen ekstra klesskift i barnehagen, og kanskje også skift av yttertøy, kan være lurt.Det aller enkleste er kanskje å legge opp til at barnet kan gå så lettkledd som mulig i starten av pottetreningen. Da er sjansen størst for å rekke fram til potten eller do i tide. Foto: iStock
  • Ta tiden til hjelp
    Noen blir fort tørre, andre trenger lenger tid. Uansett bør du forvente mange runder med våte klær og tissesøl som må tørkes opp. Prøv å unngå å vise din frustrasjon selv om uhellene blir mange. Tørk opp, bytt klær, vask hender og begynn på nytt. Husk at ros er vel så viktig i prosessen, ikke bare når barnet får det til. Etter hvert blir uhellene sjeldnere og barnet får følelsen av mestring. Snart er det helt tørt!Det er ikke uvanlig at et barn som har vært tørt en stund kan få kortere eller lengre perioder med hyppige uhell. Kanskje skyldes det bare at barnet er inne i en fase der det er så dypt inni leken at det glemmer seg bort. Men også store endringer i barnets liv kan føre til uhell. Å begynne på stor avdeling, flytte, få nytt søsken, skilsmisse eller andre store endringer kan virke inn. Husk at barnet ikke tisser på seg med vilje, og uhellene trenger ikke å bli et stort problem med mindre du gjør det stort.Les også: Pottetrening – tegn på at barnet er klar
  • Sett av tid
    Du kjenner barnet ditt best, og vet når det er mest klar for nye øvelser og ny kunnskap. Kanskje passer det best når barnet våkner på morgenen, eller kanskje dere kan begynne kveldsstellet tidligere og bruke litt ekstra tid på badet? Barnet kan sitte nakent på potten mens du leser en morsom bok. Gi barnet ros selv om det kanskje ikke kom noe i potten akkurat denne gangen. La barnet se deg tisse. Det er en fordel å unngå at små gutter ønsker å stå og tisse sånn som pappa. Kanskje kan pappa sitte og tisse de gangene sønnen ser på? Mye søl kan unngås om også små gutter syns det er greit å sitte og tisse.Potten kan gjerne bli med barnet rundt, så det slipper å løpe langt når det kjenner trangen melde seg. Er barnet tørt på natten, kan det være greit å ha potten klar på soverommet til mulige nattlige dobesøk.Vis barnet hva du gjør med det som er kommet i potten eller i do. Tørk med papir (mange synes det er spennende å rive av papir og prøve å tørke seg selv), tøm innholdet i potten i do og skyll ned. Husk å vaske hender både store og små!Lær barnet god hygiene etter dobesøk helt fra starten av. Foto: iStockHvis barnet selv er motivert er det viktig å ikke avbryte prosessen, selv om dere voksne syns det blir vel mange uhell. Det vil virke mot sin hensikt. Bruk tiden og dere vil se at uhellene blir sjeldnere og sjeldnere.
  • Ikke mas eller press
    Det kan være lettere sagt enn gjort, og uansett hvor god vilje som ligger bak, vil mas og unødig stort press virke mot sin hensikt. Hvis du oppdager tissepytter eller bæsj gjemt i huset, har du definitivt presset for hardt på, og barnet har følt seg nødt til å gjemme seg bort for å unngå en skremmende situasjon. Barn kan også komme til å vegre seg mot å gå på do, og noen barn blir også forstoppet på grunn av alt maset rundt pottetreningen. Din frustrasjon kan smitte over på barnet, så selv om du synes det er frustrerende med uhellene, så prøv å puste ut og telle til ti, og tenk at du er nærmere målet enn du noen gang har vært. Tålmodighet er ikke bare en dyd, men en nødvendighet i denne prosessen.Straff er utelukket i prosessen, og heldigvis vil de fleste av oss ikke engang tenke tanken. Å tvinge barnet til å tørke opp etter seg, eller gå rundt i våte klær, virker mot sin hensikt og kan virkelig sette skrekken i barnet. Selv om bleier i dag er laget for å tåle mye tiss før de lekker, er det heller ikke behagelig å gå med våt bleie over tid. Urin mot huden kan gi bleieutslett, og blir barnet kaldt i bleien, kan det få urinveisinfeksjon. Derfor skal du ikke la barnet kjenne på hvordan det føles å ha tisset på seg lenger enn den tiden det tar å få byttet på barnet.
  • Hva med natten?Det er én ting å være tørr på dagtid, men selv barn som klarer seg med svært få uhell på dagen, kan ha problemer med å holde seg tørre nattestid. Noen barn slutter med bleie i løpet av kort tid, og slutter både på dagen og natten samtidig. Andre kan trenge bleie i flere uker, måneder og til og med år før de er tørre på natten. Noen barn sliter med sengevæting, og så mange som to av ti femåringer har ett eller flere uhell på natten i måneden.Det er lurt å ha tisselaken i senga den første tiden for å unngå urin i madrassen. Disse laknene har en plastside som gjør at urinen ikke kommer gjennom. Barnet blir vått, og ofte også sengetøy og dyne. Mange barn våkner selv når de tisser på seg, og da er det bare å få vasket barnet, og tatt av sengetøy og alt som er vått. Det er greit at barnet ser prosessen, og hvis det syns det er greit, kan det gjerne hjelpe til selv. Men pass på å ikke gjøre det til en straff at barnet skal rydde opp etter seg. Det er vanlig at barn opp til skolealder, og kanskje også inn i barneskolealder, tisser på seg på natten. Det kalles ikke sengevæting før barn er rundt 7-8 år gamle. Sengevætere våkner ikke av at de tisser på seg. De fleste vokser tilstanden av seg.Uhell på natten må man regne med. Foto: iStock
  • Stress-inkontinens er vanlig
    Barn er ofte så oppslukt av leken at de glemmer seg bort, og dermed får tisseuhell. De holder seg fordi de ikke vil avbryte leken, og tar seg ikke tid til å gå på do.– Det er normalt. Og ofte ser vi at når barn har hatt ett uhell, så kan det fort bli flere samme dag. Det er som om blæren kommer litt ute av laget. Derfor sier vi ofte til foreldre og barnehageansatte at de ikke skal spør om barnet må på do, men si at nå må du gå på do, sier Gustavsen.Det er viktig å bytte klær ved tisseuhell slik at det ikke oppstår fare for urinveisinfeksjoner. Slike er vanligere hos jenter enn gutter.– Noen barn blir også vant til å være tissetrengt, og går sjelden på do. Hvis problemet vedvarer kan det være nyttig å sjekke det opp hos fastlegen. Men de fleste merker ubehaget ved å være tissetrengt, og tar seg etter hvert tid til å gå på do, sier hun.
  • Bruker bleier lenger enn noen gangI I visse deler av verden bruker barn bare bleie de første månedene før pottetrening innføres på ulikt vis. Hos oss er det ikke lenger uvanlig å se fireåringer med bleie. Siden bleier har fått så god oppsugingsevne at de ikke kjennes ubehagelige på, både store og små har travle hverdager og bleiene ligner truser, utsetter mange bleieslutten lenger enn de trenger, og også kanskje lenger enn de bør. Da du selv var liten er sjansene store for at du var opp mot ett år yngre enn ditt barn er når det har kuttet ut bleien. Kanskje noe til ettertanke?
  • Kan vi få hjelp?I de aller fleste tilfeller handler det bare om tid før barnet blir tørt. Går det litt i stå, er det bare til å ta en pause og forsøke på nytt. Virker det som om barnet ikke har kontroll over blæren sin eller dere trenger råd på veien, kan dere ta kontakt med helsestasjonen.Kilder: Helsesøster Helle Gustavsen og Maria Flatval.
IMG_5267.jpeg