Påkledning

Klær og system – en nødvendighet for en god barnehagedag.

Før brukte vi voksne  mye tid i garderoben på barnehagen. Vi hengte opp klær til tørk i tørkeskapet, vi ryddet, vi la på plass klær på barnas plasser osv. Mye tid ble også brukt på å lete etter klær som var blitt borte, avglemt eller som hadde havnet på feil plass.Vi så det som vår oppgave å legge på plass bleier og skifte-tøy som foreldrene kom med.

Vi begynte å reflekterte:

Hva  brukte vi tiden vår på?
Hva ønsker vi å bruke tid på?

Vi tenker at vår rolle er å være sammen med barna og
tilrettelegge for et miljø med troen på det kompetente barnet.
Hva skal vår rolle med barna i garderoben være?

Vi ser på barn som en ressurs, som kan og vil, og vi har tro på at de klarer selv.
Vi må ha tro på barnet, gi dem ansvar, utfordringer og motivere ut ifra hver enkelts utvikling, tid, oppfølging og støtte og møte utfordringer sammen. Vi opplever at  når barna får oppgaver tar de ansvar og blir mer selvstendige. Og vi ser på det som læring.

Vi har et felles system på hele barnehagen og miljøet i garderoben er tilrettelagt slik at barn og foreldre blir selvhjulpen. Alt må ligge på sin faste plass. Struktur er godt når vi er mange. Vi ønsker ikke at foreldrene og barn skal føle seg som gjest men heller ha et eieforhold til barnehagen. Både personal og foreldre kan veilede barna, barn kan veilede foreldre og barn kan veilede barn.

Garderoben er det første møte med barnehagen og en god struktur gjør det lettere og holde orden for alle. 

last ned.jpg
last ned (1).jpg

Foreldrene som de nærmeste omsorgspersoner, må finne sine egne rutiner, slik at barna har de klærne som trengs til en hver tid. Vi som barnehagepersonell anbefaler at skiftetøy og uteklær sjekkes daglig. 

Bilde under viser et eksempel på hvordan et foreldrepar har gjort det, utstyrsliste skrevet på en tøypose. Noen noterer på post-it lapper, andre noterer på telefonen, hver familie finner sin struktur. 

IMG_2763.jpg

I skifteposen bør det være: 2 truser, 2 par tynne ullsokker, to ulltrøyer evnt. bambus-/super-undertøy. (sommertøy når det er sommer).

IMG_2770.jpg

I hylla/kurva bør det være: ett sett med tykk ull, ett par tykke ullsokker og ett sett med fleece/mellom-tykk ull, i tillegg til ekstra-lue etter årstid. 

IMG_2768.jpg
IMG_2769.jpg

På knaggen/grovgarderoben bør det henge: ett regnsett og ett sett med allværsklær. (Vinterklær på vinteren).

image.jpg

Av skotøy bør det alltid være støvler her, i tillegg til Goretex-sko/joggesko. (Cherrox og vintersko på vinteren)

IMG_2771.jpg

I vottehylla må det ligge to par regnvotter og to par ullvotter. (Tykkere votter på vinteren) 

I sekken spisevotter til utestart/turdager.

IMG_2772.jpg

I barnehagen har vi ikke ekstra skiftetøy, dette valget har vi tatt ut i fra vårt barnesyn. Vi mener at det beste for barnet er å gå i sine egne klær.