Innblikk – levende spor fra barnehagen vår

Her får du et levende glimt inn i hverdagen vår – spor fra barns og voksnes arbeidsfellesskap, fra vevd prosess og lekende eksperiment, fra ideer som vokser i fellesskap. Her kan du følge små prosjekter som begynner med en idé – kanskje en markedsbod, en bie, en spaltekledning – og som utvikles gjennom barns nysgjerrighet og voksnes støttende tilstedeværelse.

Det du ser her, er resultatet av at rom, materialer og relasjoner fungerer sammen som medspillere i læring og fellesskap. Fokus ligger alltid på det levende, det uferdige, det i bevegelse. Dette er ikke ferdige oppsummeringer, men små inviterende spor: en kontrast i tekstur, et barnehåndverk, en lyd eller en idé som har fått vokse videre.

Innholdet merkes med avdeling, prosjekt eller år, som #kafeen, #materialutforsking, #laget og #strå – slik at du kan følge arbeidet vårt med konkrete prosesser, barns medvirkning og voksende fellesskap. Her kan du oppleve barnehagen i bevegelse gjennom bilder, fortellinger og reflekterte øyeblikk.

Velkommen til hverdagen vår!

Materialenes resonans

Inne på Haugskya har vi mange fine, små serviser, kopper og kar, men under observasjon av barnas lek med materialet får vi følelsen av at noe mangler; koppene plukkes ned fra stativet de henger på, settes til sides eller flyttes fra sted til sted, og noen ganger ser vi tendenser til begynnende rollelek med servering […]

Pedagogenes utviklingsarbeid

Vi er så heldige å være med i Trondheims Reggio Emilia nettverk. I det siste har nettverket hatt et samarbeid med Cirka teater og flere pedagoger fra barnehagen har deltatt i arbeidsøkter med deling og refleksjon der fortellinger og bevegelse har hatt fokus. Inspirert av siste arbeidsøkt på Cirka Teater med Anne Marit Sæther i […]

Lagskyan

Idag har vi vært på Vikhammeråsen Grendaskole og feiret den 80ende FN-dagen. Vi har fått høre om FN og om samarbeid mellom mange land og hvorfor barnas stemme er så viktig. Vi fikk høre mange fine sanger og vi bidro med vår helt nye sang om Lagskyan og Rock’n’roll Fiskeboll. Lagskyan, Lagskyan, Vil du bli […]

Vi går tilbake

De første augustdagene vi var sammen på Fjærskya, lå en stor haug med kongeblå ull midt i rommet. Noen nærmet seg ulla forsiktig, mens andre betraktet den på avstand. I ukene som har gått, har vi litt etter litt blitt kjent med ulla gjennom ulike former og teknikker. Når vi jobber i prossess med ettåringene […]

Vi møter hverandre i skyen med garn og nål

Garn 🧶 og nål 🪡 har vært en annen måte å jobbe på med skyen vår. Garn blir sendt gjennom skyen vår. Fra en venn til en annen. Garn blir hengende ned, som regndråper som faller ned fra skyen. Dette minner oss om sangen: «Se regndråper faller fra skyen ned, tippe tapp tapp tapp. Tippe […]

Betong bua i høst drakt

Rukleskyan dekker på betong bua med materialer som høsten byr på. Velkommen til å leke med oss!

Pedagogisk dokumentasjon: sprayflaske

I begynnelsen av prosessen vår med skyen introduserte vi sprayflaske som en måte å jobbe med skyen og utforske den. Sprayflaske ble et nyttig verktøy under arbeidsprosessen: ⚫️ Den er lett å bruke. Det inneholder vann. Vann i seg selv er spennende og utforskbart material. ⚫️Den skaper bevegelse. Vann i flaska blir til regndråper. Skyen […]

Bilde vårt forandres stadig

Når vi jobber med det samme dag etter dag, og uke etter uke, gir vi rom og mulighet for alle til å delta i aktiviteten. Tid er avgjørende for å invitere flest mulig ettåringer inn med sine ideer i bildet vårt. Noen kaster seg inn i aktiviteten som om det er det mest naturlige, mens […]

Vi forbinder inne og uterommet

Ettåringens første høst i barnehagen er dager med veksling mellom oppdagelser i inne- og uterommet. Høstløv, regnskyer som gir vann, vind som beveger bladene i lufta, ull og skum – er en del av hverdagen vår. Vi utforsker og lærer med hele kroppen. Vi opplever også at det er en forbindelse mellom innerommet og uterommet […]

Høstens grønnsaker

Råvarer som er tilberedt på forskjellige måter, gulrot rå og raspet, kålrot kokt og vent i smør, rødbeter ovnsbakt med olje, honning og fetaost, blomkål i puréform, og fiskekaker med et dryss av purreløk, er dagens måltid. For noen er maten enkel å få i seg, mens for andre kreves det mer. Konsistensen varierer – […]

Vi spinner videre på en kjent sang

«Bæ, bæ, lille lam» er toåringene på Haugskya sin mest populære sang for tiden, men vi syntes sangen behøvde et nytt vers som knytter melodien til prosessen vår. Denne versjonen ble til en formiddag mens vi satt sammen rundt bordet og ventet på mat. Vi har også eksperimentert med en trøndersk versjon med «byan» og […]

Fra appelsiner til juice

Vi sitter ved frokost bordet og forbereder til fruktmåltidet. Mange dråper av appelsin saft spruter når kniven skjærer gjennom appelsinen. Appelsinjuice sier noen. Vi henter og skjærer appelsiner som vi klemmer til juice. Det lukter godt! Hva smaker det? Vi deler med alle venner på Rukleskyan!